Gratis verzending vanaf €35,-
Unieke producten
Milieuvriendelijk, hoogste kwaliteit
Professioneel advies: 085 - 743 03 12

Het verschil tussen Klantenwerving (Acquisitie) en Verkopen (Sales)

15 februari 2023

Als het gaat om het runnen van een bedrijf, zijn er twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt maar die eigenlijk twee verschillende dingen betekenen: klantenwerving en verkopen.

Klantenwerving is het proces van het aantrekken van nieuwe potentiële klanten voor uw bedrijf. Dit kan via verschillende kanalen gebeuren, zoals advertenties, marketingcampagnes, mond-tot-mondreclame, sociale media, beurzen, etc. Het doel van klantenwerving is om mensen te interesseren voor uw product of dienst en hen te verleiden om meer te willen weten of te willen kopen.

Verkopen daarentegen is het proces van het overtuigen van klanten om daadwerkelijk iets van uw bedrijf te kopen. Dit kan onder andere via persoonlijke verkoopgesprekken, online verkoopkanalen, upselling, cross-selling, etc. Het doel van verkopen is om de potentiële klant om te zetten in een daadwerkelijke koper.

Klantenwerving (Acquisitie)

Klantenwerving is dus een proces gericht op je doelgroep. Het doel van klantenwerving is om zoveel mogelijk geïnteresseerde prospects te verzamelen en deze om te zetten in loyale klanten die uw producten of diensten kopen en blijven kopen.

Een belangrijk aspect van klantenwerving is het begrijpen van de behoeften en wensen van uw doelgroep. Het is belangrijk om te weten wie uw potentiële klanten zijn en wat hun interesses zijn. Dit kan worden bereikt door marktonderzoek en gegevensanalyse, zoals het analyseren van klantgegevens en het volgen van trends in de markt.

Er zijn verschillende manieren om potentiële klanten te bereiken en hun interesse te wekken, waaronder:

 1. Advertenties: Het plaatsen van advertenties in tijdschriften, kranten, televisie, sociale media en andere platforms is een manier om potentiële klanten te bereiken en hun interesse te wekken.
 2. Evenementen: Het organiseren van evenementen zoals beurzen, workshops en productlanceringen is een effectieve manier om potentiële klanten te ontmoeten en hen kennis te laten maken met uw producten of diensten.
 3. Inhoudsmarketing: Door het creëren van relevante en waardevolle content, zoals blogs, infographics en video’s, kunnen bedrijven hun expertise op een bepaald gebied tonen en potentiële klanten aantrekken.
 4. Referral marketing: Door uw bestaande klanten aan te moedigen om hun vrienden en familieleden naar uw bedrijf te verwijzen, kunt u nieuwe klanten aantrekken.
 5. Sociale media: Door middel van sociale media kunt u een grote doelgroep bereiken en potentiële klanten aantrekken door het delen van berichten, afbeeldingen en video’s die relevant zijn voor uw doelgroep.
 6. SEO: Het verbeteren van uw zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan ervoor zorgen dat uw bedrijf hoger in de zoekresultaten van zoekmachines verschijnt en daardoor beter zichtbaar wordt voor potentiële klanten.

Verkopen (Sales)

Verkopen is dus een proces gericht op een individuele potentiële klant. Het doel van verkopen is om de interesse van de klant om te zetten in een daadwerkelijke aankoop en om te zorgen voor een positieve en langdurige relatie met de klant.

Het verkoopproces kan verschillende stappen omvatten, afhankelijk van het soort product of dienst dat wordt aangeboden en de aard van de klantrelatie. Enkele veelvoorkomende stappen in het verkoopproces zijn:

 1. Leadgeneratie: In deze fase worden potentiële klanten geïdentificeerd en benaderd met informatie over uw product of dienst.
 2. Behoefteanalyse: Tijdens deze fase wordt er gekeken naar de behoeften en wensen van de klant, om te bepalen of uw product of dienst aansluit bij hun behoeften.
 3. Productpresentatie: In deze fase wordt het product of de dienst gepresenteerd aan de klant en worden de voordelen en kenmerken ervan uitgelegd.
 4. Onderhandelen: Tijdens deze fase worden prijzen, betalingsvoorwaarden en andere voorwaarden besproken en eventueel onderhandeld.
 5. Afsluiten: Dit is de laatste fase van het verkoopproces, waarbij de klant beslist om al dan niet een aankoop te doen.

Verkopen is meer dan alleen het overtuigen van een klant om te kopen. Het gaat ook om het opbouwen van een positieve en langdurige relatie met de klant. Door de klanttevredenheid te waarborgen en een goede klantenservice te bieden, kunt u ervoor zorgen dat de klant blijft terugkomen en misschien zelfs nieuwe klanten voor u aanbrengt.

Om effectief te verkopen, is het belangrijk om te weten wie uw klanten zijn en wat hun behoeften en wensen zijn. Door te luisteren naar de klant, vragen te stellen en de juiste informatie te geven, kunt u hun vertrouwen winnen en de kans vergroten dat ze bij u kopen.

In de moderne tijd zijn er verschillende technologieën en hulpmiddelen die het verkoopproces kunnen ondersteunen, zoals CRM-software (Customer Relationship Management), sales-automatiseringstools en andere analytische hulpmiddelen. Het gebruik van deze tools kan het verkoopproces efficiënter maken en helpen bij het opbouwen van een effectieve verkoopstrategie.

Kortom:

Kortom, klantenwerving en verkopen zijn twee verschillende, maar even belangrijke aspecten van een succesvol bedrijf. Door beide processen goed te begrijpen en toe te passen, kunt u uw klantenbestand vergroten en uw omzet verhogen.

Winstgarantie helpt ondernemers om beide processen goed onder de knie te krijgen. We helpen door een goed, op maat gemaakt, systeem neer te zetten om snel en efficiënt uit je doelgroep de geïnteresseerde prospects te ‘filteren’ en dit systeem, op basis van de resultaten te optimaliseren en toe te passen.

Ook trainen we ondernemers om vervolgens deze prospects in het verkoopproces zo soepel mogelijk tot betalende klanten te maken.

Inmiddels hebben we honderden bedrijven en ondernemers, in Nederland en Vlaanderen geholpen om snel en succesvol in contact te komen met hun doelgroep en te groeien in aantal klanten en omzet.

Kun je wel wat hulp gebruiken op het gebied van Klantenwerving (Acquisitie) en/of Verkopen (Sales)?

Plan een vrijblijvende afspraak via: https://www.winstgarantie.com/belafspraak-over-winstgarantie/

Gerelateerde artikelen

Nieuwsgierigheid en Verkopen

-

Koert Verriet

#LetsConnect

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *