Gratis verzending vanaf €35,-
Unieke producten
Milieuvriendelijk, hoogste kwaliteit
Professioneel advies: 085 - 743 03 12

Marketing & Sales, twee afdelingen of gaan ze hand in hand?

14 maart 2023

Marketing en verkopen zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze hebben toch hun eigen specifieke kenmerken en doelen. In dit artikel zullen we de verschillen en overeenkomsten tussen marketing en verkopen bespreken.

De verschillen

Laten we beginnen met het verschil tussen marketing en verkopen. Verkopen is het proces waarbij een product of dienst wordt aangeboden aan een klant in ruil voor geld. Het doel van verkopen is om directe omzet te genereren en winst te maken. Het is dus een meer transactiegerichte activiteit.

Marketing daarentegen is een bredere term die het gehele proces omvat dat nodig is om een product of dienst te introduceren en op de markt te brengen. Het doel van marketing is om potentiële klanten te identificeren, hun behoeften te begrijpen en producten of diensten te ontwikkelen en te promoten die aan die behoeften voldoen. Marketing is dus een meer strategische en langdurige activiteit.

De overeenkomsten

Maar hoewel marketing en verkopen verschillende doelen hebben, zijn er ook overeenkomsten tussen beide. Beide activiteiten zijn gericht op het bereiken van klanten en het creëren van waarde voor hen. Zowel marketing als verkopen zijn belangrijk voor het succes van een bedrijf. Een bedrijf kan immers het beste product ter wereld hebben, maar als het niet goed wordt gepromoot en verkocht, zal het bedrijf niet overleven.

Een andere overeenkomst tussen marketing en verkopen is dat beide activiteiten nauw samenwerken. Marketing creëert de vraag en verkopen zorgen voor de levering van het product of dienst. Het is belangrijk dat deze activiteiten goed op elkaar zijn afgestemd om het beste resultaat te behalen.

Een ander belangrijk punt is dat verkopen niet hetzelfde is als opdringerig zijn. Hoewel verkopen als doel heeft om een product te verkopen, betekent dat niet dat het ten koste gaat van de klanttevredenheid. Een goede verkoper moet in staat zijn om de behoeften van de klant te begrijpen en daarop in te spelen. Verkopen is dus niet alleen gericht op het sluiten van de deal, maar ook op het opbouwen van langetermijnrelaties met klanten.

Verschillende stadia

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat marketing en verkopen zich in verschillende stadia van de klantreis bevinden. Marketing begint in de vroege fase van de klantreis, waarbij het zich richt op het aantrekken van potentiële klanten en het opbouwen van bewustzijn rond het merk en producten of diensten. Het doel is om interesse te wekken en de potentiële klant naar de volgende fase van de klantreis te begeleiden.

Verkopen daarentegen vindt plaats in de latere fase van de klantreis, wanneer de potentiële klant al geïnteresseerd is en overweegt om tot aankoop over te gaan. De taak van verkopen is om de interesse van de klant om te zetten in aankoop en zo de verkoop te sluiten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat marketing niet eindigt bij het sluiten van een verkoop. Na de verkoop blijft marketing belangrijk om klanten te behouden en ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn met hun aankoop en de diensten van het bedrijf. Het opbouwen van klantrelaties is essentieel voor het behoud van klanten en het vergroten van de klantloyaliteit. Dit kan ook leiden tot het genereren van aanbevelingen en positieve mond-tot-mondreclame, wat weer nieuwe klanten kan opleveren.

Hoe werken marketing en sales optimaal samen?

Marketing en verkoop werken het beste samen wanneer ze dezelfde doelen en strategieën delen en elkaar ondersteunen om de omzet en winstgevendheid van het bedrijf te vergroten.

Hier zijn enkele manieren waarop marketing en verkoop optimaal met elkaar kunnen samenwerken:

  1. Definieer gezamenlijke doelen: Marketing en verkoop moeten samenwerken om gemeenschappelijke doelen te stellen en deze te integreren in hun strategieën en acties. Dit zorgt voor een naadloze overgang tussen de marketing- en verkoopactiviteiten en maakt het mogelijk om de resultaten te meten en te optimaliseren.
  2. Ontwikkel een gemeenschappelijke klantprofiel: Het is belangrijk dat marketing en verkoop samenwerken om een gezamenlijk klantprofiel te ontwikkelen, zodat ze weten wie hun klanten zijn, wat hun behoeften zijn en hoe ze het best kunnen worden benaderd. Dit helpt om de marketing- en verkoopactiviteiten op elkaar af te stemmen en gericht te zijn op de juiste doelgroep.
  3. Deel informatie en feedback: Marketing en verkoop moeten regelmatig informatie en feedback uitwisselen om hun activiteiten te optimaliseren en hun doelen te bereiken. Marketing kan verkoop voorzien van informatie over potentiële klanten en hun behoeften, terwijl verkoop feedback kan geven over de kwaliteit van de leads en hoe deze kunnen worden verbeterd.
  4. Maak gebruik van geïntegreerde tools: Het gebruik van geïntegreerde marketing- en verkoopsoftware, zoals CRM-systemen, kan de samenwerking tussen marketing en verkoop verbeteren. Dit maakt het mogelijk om informatie en leads te delen en de voortgang van de klantreis te volgen, vanaf de eerste interactie tot aan de verkoop en service na verkoop.
  5. Train en ondersteun medewerkers: Het is belangrijk dat marketing- en verkoopmedewerkers op dezelfde lijn zitten en dezelfde taal spreken. Het trainen en ondersteunen van medewerkers kan helpen om dit te bereiken en ervoor zorgen dat ze zich bewust zijn van elkaars activiteiten en doelstellingen.

Door nauw samen te werken en dezelfde doelen te delen, kunnen marketing en verkoop hun krachten bundelen en samen zorgen voor een efficiënte en effectieve klantreis.

Dit kan resulteren in een hogere klanttevredenheid, meer omzet en winstgevendheid voor het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Koert Verriet

#LetsConnect

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *