Gratis verzending vanaf €35,-
Unieke producten
Milieuvriendelijk, hoogste kwaliteit
Professioneel advies: 085 - 743 03 12

Nieuwsgierigheid in de klantenreis (Customer Journey)

10 januari 2023

De rol van nieuwsgierigheid in de klantenreis kan niet worden onderschat. Nieuwsgierigheid kan ervoor zorgen dat klanten geïnteresseerd raken in een product of dienst, en kan ook helpen om hun engagement te verhogen tijdens het proces van overweging en aankoop. Bovendien kan nieuwsgierigheid ervoor zorgen dat klanten terugkomen voor meer, wat leidt tot een langere en meer waardevolle relatie met een bedrijf.

In dit artikel zal ik dieper ingaan op de rol van nieuwsgierigheid in de klantenreis, en hoe bedrijven deze kunnen aanwakkeren om de klantenervaring te verbeteren.

Wat is nieuwsgierigheid?

Nieuwsgierigheid is het verlangen om meer te weten te komen over iets. Het kan worden aangewakkerd door onbekende of onverwachte dingen, en kan leiden tot een dieper begrip en interesse in een onderwerp.

In de context van de klantenreis is nieuwsgierigheid van cruciaal belang, omdat het kan helpen om klanten te engageren en hun interesse te behouden tijdens het overwegings- en aankoopproces.

De rol van nieuwsgierigheid in de klantenreis

De klantenreis kan worden opgedeeld in verschillende fasen, waarbij nieuwsgierigheid een belangrijke rol kan spelen op elk van deze punten.

Klantenreis

De klantenreis, ook wel de customer journey genoemd, is de reis die een klant aflegt vanaf het moment dat hij of zij voor het eerst in aanraking komt met een bedrijf tot aan het moment dat hij of zij het product of de dienst daadwerkelijk koopt en misschien zelfs na afloop daarvan. Er zijn meestal vijf fasen in de klantenreis:

  1. Aandacht: In deze fase wordt de aandacht van de klant getrokken door bijvoorbeeld een advertentie of een aanbeveling van een vriend.
  2. Overweging: In deze fase gaat de klant op zoek naar meer informatie over het product of de dienst en overweegt hij of zij het daadwerkelijk te kopen.
  3. Aankoop: In deze fase maakt de klant een aankoopbeslissing en koopt het product of de dienst.
  4. Levering: In deze fase wordt het product of de dienst geleverd en wordt de klant hiermee bediend.
  5. Loyaliteit: In deze fase kan de klant terugkomen voor meer producten of diensten, of kan hij of zij aanbevelingen doen aan anderen. Dit hangt af van hoe tevreden de klant is met het product of de dienst.

Nieuwsgierigheid in de aandachtfase

Nieuwsgierigheid kan een belangrijke rol spelen in de aandachtfase van de klantenreis, omdat het de aandacht van de klant kan trekken en hem of haar aanzet om verder te zoeken naar informatie. Als een bedrijf in staat is om de nieuwsgierigheid van een klant op te wekken met een interessante advertentie of aanbeveling, is de kans groter dat de klant verder in de klantenreis doorgaat en overweegt om het product of de dienst te kopen.

Nieuwsgierigheid in de overwegingfase

In de overwegingfase van de klantenreis is nieuwsgierigheid nog steeds een belangrijke factor, omdat het de klant aanzet om verder te zoeken naar informatie en meer te weten te komen over het product of de dienst. Als een bedrijf in staat is om de nieuwsgierigheid van de klant op te wekken, is de kans groter dat hij of zij verder in de klantenreis doorgaat en overweegt om het product of de dienst daadwerkelijk te kopen.

Nieuwsgierigheid in de aankoopfase

In de aankoopfase van de klantenreis is nieuwsgierigheid niet meer zo belangrijk, omdat de klant in deze fase al voldoende informatie heeft om een aankoopbeslissing te maken. Wel is het belangrijk om de klant te blijven interesseren en te laten zien waarom het product of de dienst de beste keuze is. Dit kan bijvoorbeeld door te benadrukken wat het product of de dienst uniek maakt, of door te laten zien hoe het product of de dienst het leven van de klant kan verbeteren.

Nieuwsgierigheid in de leveringfase

In de leveringfase van de klantenreis is nieuwsgierigheid ook niet zo belangrijk, omdat de klant in deze fase al heeft aangegeven dat hij of zij het product of de dienst wil kopen en deze dus al heeft ontvangen. Wel is het belangrijk om de klant te blijven interesseren en te laten zien wat het product of de dienst allemaal kan. Zo kan het product of de dienst optimaal gebruikt worden en het maximale uit het product of de dienst worden gehaald. Dit kan bijvoorbeeld door handleidingen, gebruiksaanwijzingen, of door te laten zien hoe het product (of de dienst) kan worden gecombineerd met andere producten/diensten

Nieuwsgierigheid in de loyaliteitfase

In de loyaliteitfase van de klantenreis kan nieuwsgierigheid weer een belangrijke rol spelen, omdat het de klant aanzet om verder te zoeken naar informatie over het product of de dienst en om te ontdekken wat het bedrijf nog meer te bieden heeft. Als een bedrijf in staat is om de nieuwsgierigheid van de klant op te wekken, is de kans groter dat hij of zij terugkomt voor meer producten/diensten of aanbevelingen doet aan anderen.

Effectief nieuwsgierigheid opwekken

Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijf de nieuwsgierigheid van de klant in de klantenreis op een effectieve manier kan opwekken. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden:

  1. Gebruik teasers: Door alleen een gedeelte van de informatie te geven, kan een bedrijf de nieuwsgierigheid van de klant opwekken en hem of haar aanzetten om verder te zoeken naar informatie.
  2. Maak beloftes: Door beloftes te doen over wat het product of de dienst kan doen, kan een bedrijf de nieuwsgierigheid van de klant opwekken en hem of haar aanzetten om verder te zoeken naar informatie.
  3. Gebruik verwachtingen: Door te spelen met de verwachtingen van de klant, kan een bedrijf de nieuwsgierigheid van de klant opwekken en hem of haar aanzetten om verder te zoeken naar informatie.
  4. Geef de klant de mogelijkheid om meer te lezen. Door de klant de mogelijkheid te geven om meer te lezen over het product of de dienst, bijvoorbeeld d.m.v. reviews of testimonials van andere klanten, kan een bedrijf de nieuwsgierigheid van de klant opwekken en hem of haar aanzetten om verder te zoeken naar informatie.

LET OP!

Het is belangrijk om te onthouden dat nieuwsgierigheid opwekken alleen effectief is als de belofte die wordt gedaan ook daadwerkelijk wordt waargemaakt in de volgende fasen van de klantenreis. Als de klant teleurgesteld wordt, kan dit leiden tot een slechte reputatie en vermindering van de loyaliteit van de klant. Het is daarom belangrijk om de klant in elke fase van de klantenreis relevante informatie te geven, zodat hij of zij een weloverwogen aankoopbeslissing kan maken en het product of de dienst optimaal kan gebruiken.

Winstgarantie

Met Winstgarantie helpen we je om nieuwsgierigheid optimaal in te zetten in de klantenreis voor jouw product of dienst!

Door onze jarenlange ervaring weten we wat het effect hiervan kan zijn en durven we hier zelfs een resultaatgarantie op te geven:

Jij realiseert in 12 maanden, minimaal, € 50.000,- EXTRA omzet (t.o.v. de 12 maanden voordat we gingen samenwerken), anders werken wij 12 maanden voor NIETS!

Gerelateerde artikelen

Koert Verriet

#LetsConnect

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *