Gratis verzending vanaf €35,-
Unieke producten
Milieuvriendelijk, hoogste kwaliteit
Professioneel advies: 085 - 743 03 12

Potentiële klanten vs. Leads

20 september 2020

Wat is het verschil tussen potentiële klanten en Leads?

Laat ik als voorbeeld een websitebouwer, ‘Peter’, nemen. Voor Peter zijn alle zzp’ers, marketingmanagers en ondernemers potentiële klanten. Zij hebben immers allemaal een website (als het goed is) die regelmatig onderhouden of vernieuwd moet worden. Toch zijn niet alle zzp’ers, marketingmanager en ondernemers Peter’s Leads. Ze zijn immers zeker niet allemaal op dit moment geïnteresseerd in Peter z’n diensten. Misschien zijn ze zelfs helemaal niet op de hoogte van Peter’s bestaan!

Om van potentiële klanten leads te maken heb je een aantal zaken nodig:

  1. Marketing voor naamsbekendheid
  2. Een selectieproces
  3. Contact.

Marketing:

Peter is een kleine ondernemer en heeft geen immens budget om te adverteren om te werken aan zijn naamsbekendheid. Hij kan een aantal zaken doen om te werken aan zijn naamsbekendheid. Netwerken, Social Selling op Social Media, gebruik maken van zijn directe netwerk, samenwerkingen aangaan, etc. Hoe dan ook hij zal hier tijd of geld in moeten steken. Bij gebrek aan geld besluit Peter het met tijd te doen. Tijd die hij ook zou kunnen besteden aan het uitvoeren van opdrachten à €65,00 per uur.

Selectieproces:

Als de potentiële klant Peter eenmaal kent begint het volgende traject. Het selectieproces. Peter moet er immers achter zien te komen of deze potentiële klant, op dit moment, geïnteresseerd is in zijn dienst. Dat kan Peter geautomatiseerd doen, d.m.v. e-mail marketing, funnel etc. Peter kan ook iedereen opbellen om het te vragen. Peter zou natuurlijk ook kunnen wachten tot zo’n potentiële klant uit zichzelf contact opneemt maar daarmee zou hij het risico nemen dat deze potentiële klant bij een ander terecht komt. Hoe dan ook, ook dit proces kost weer tijd. Tijd die hij ook zou kunnen besteden aan het uitvoeren van opdrachten à €65,00 per uur.

Contact:

Nu weet Peter welke potentiële klanten op dit moment geïnteresseerd zijn in zijn diensten. Nu is het tijd dat Peter in contact komt met deze potentiële klanten om hen te vertellen wat de voordelen zijn van de diensten van Peter t.o.v. die van zijn concurrenten. Dit kan Peter doen d.m.v. een reeks van mails, gerichte advertenties, bezoekjes, telefoontjes etc. Waar Peter voor kiest, het kost geld EN tijd. Tijd die hij ook zou kunnen besteden aan het uitvoeren van opdrachten à €65,00 per uur.

Conclusie:

Om van een potentiële klant een lead te maken kost geld (tijd is immers ook geld). Veel ondernemers en zzp’ers hebben geen idee wat een warme lead hen kost. Ik vermoed dat het in veel gevallen meer is dan ze denken! In het geval van Peter kost een lead hem:

  • Marketing: per lead 1 uur = € 65,00
  • Selectie: per lead 0,5 uur = € 32,50
  • Contact: per lead 2 uur = € 130,00 (excl. brandstof)
  • Totaal: per lead 3,5 uur = € 227,50.

Daar komt nog bij dat Peter dit helemaal niet leuk vindt om te doen! Hij bouwt liever aan websites.

Wat kost een warme, gekwalificeerde jou? Wat is een warme, gekwalificeerde lead voor jou waard? Meer dan € 100,00?

Kijk dan eens hier: https://www.winstgarantie.com/leadgever/

Gerelateerde artikelen

Mijn strijd tegen de kilo’s (deel 8)

-

Mijn strijd tegen de kilo’s (deel 7)

-

Koert Verriet

#LetsConnect

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.