Gratis verzending vanaf €35,-
Unieke producten
Milieuvriendelijk, hoogste kwaliteit
Professioneel advies: 085 - 743 03 12

Verkopen iets negatiefs?

18 april 2020

Veel mensen die ik spreek kijken vies als ik het over verkopen heb. Alsof dat een oneerbaar beroep is. Ik denk dat ik wel weet hoe dat komt. Je herkent het misschien wel. Zo’n verkoper die vooral bezig is zijn eigen verhaal te vertellen. “Deze auto heeft zoveel pk’s, bla bla bla koppel, een interactieve injectie turbo, bla bla bla.” terwijl je alleen maar wil weten of de kofferbak groot genoeg is voor de hond en of de auto airconditioning heeft. Je begrijpt wel wat ik bedoel.

Of zo’n verkoper die geen ‘nee’ kan accepteren en dan ineens begint met korting te smijten omdat hij je NU als klant wil binnenhalen. Begrijpelijk natuurlijk want dat is zijn werk, maar wel irritant. Uiteindelijk verzin je maar een smoesje om weg te komen.

Of nog erger, die mensen die je te pas en te onpas op de meest onmogelijke tijden opbellen om je een nieuw energiecontract of krantabonnement proberen aan te smeren.

Dat is volgens mij waar mensen, die verkopen als iets negatiefs zien, aan denken, die herinneringen want dat zijn verkopers en ze zijn allemaal zo! Toch?

Nee! Niet alle verkopers zijn zo! Sterker nog, echt goede verkopers zijn zo juist niet! Zij luisteren goed, willen je behoefte echt goed kennen en willen een win-win situatie creëren. Zij willen jouw ‘probleem’ zo goed mogelijk oplossen om zo een enthousiaste klant te hebben. Een ambassadeur.

Dat kan alleen maar als de verkoper oprechte interesse in zijn klant heeft en vooral de klant laat praten. Een goede verkoper praat zelf zo min mogelijk, hij/zij stelt vooral vragen om zo de behoefte van zijn klant volledig te doorgronden. Om uiteindelijk de beste oplossing voor zijn klant te kunnen bieden, dus niet de oplossing de verkoper (of het bedrijf waarvoor hij werkt) het meeste oplevert. Omdat hij begrijpt dat een ambassadeur meer waard is dan €100,00 meer marge/winst/bonus.

Dat is een echte verkoper!

Gerelateerde artikelen

Koert Verriet

#LetsConnect

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *