Gratis verzending vanaf €35,-
Unieke producten
Milieuvriendelijk, hoogste kwaliteit
Professioneel advies: 085 - 743 03 12

Zakelijk vs Persoonlijk

12 juni 2021

Eens in de zoveel tijd laait de discussie opnieuw op in mijn LinkedIn tijdlijn. “Is het ‘done’ om persoonlijke content te delen op LinkedIn?” en “Wanneer is het dan TE persoonlijk? Waar ligt de grens?”

Persoonlijk vind ik dit een totaal achterhaalde discussie, om de spreekwoordelijke knuppel maar eens in het hoenderhok te gooien. Wat een ouderwets gezever!

Er zijn drie soorten mensen op LinkedIn:

  1. Ondernemers
  2. Werknemers en
  3. Werklozen

Ze hebben allemaal een ander doel op LinkedIn. De meeste ondernemers willen meer klanten en/of in contact blijven met hun klanten. De meeste werknemers willen in contact blijven met (oud)collega’s, hun werkgever promoten en/of hun netwerk warm houden voor het geval ze op zoek gaan naar een andere baan. De werklozen willen in contact komen met werkgevers die een passende vacature open hebben staan.

Bij zowel de werknemers als de werklozen speelt hun persoonlijkheid, wie ze zijn, een belangrijke rol. Waarom zouden zij alleen maar zakelijke content mogen delen. Het is in hun belang dat hun connecties ze ook op een persoonlijk vlak leren kennen. Natuurlijk is er ergens een grens, maar wie kan die grens beter bepalen dan de deler van de content zelf? Waar haalt iemand anders het recht vandaan om zich daarmee te bemoeien? Alleen LinkedIn zelf mag zich daarmee bemoeien in het geval de content in strijd is met de gebruiksvoorwaarden van LinkedIn.

Je zou kunnen denken dat het voor ondernemers anders is, zij vertegenwoordigen immers (ook) hun bedrijf, toch? Nee! Voor de meeste ondernemers geldt dat zij het bedrijf zijn…. Zolang de ondernemer zelf nog actief werkzaam is in het bedrijf is hij meestal ook het gezicht van het bedrijf en bepaalt hij de cultuur van het bedrijf. Mensen doen zaken met mensen! Als je jouw bedrijf ziet als een ding zonder persoonlijkheid hoe zorg je dan voor de gunfactor bij je (potentiële) klant? Een MKB bedrijf is dus een afspiegeling van de ondernemer en heeft daarmee een persoonlijkheid. Maak daar dan ook gebruik van en zorg dat je bedrijf geen grijze muis is.

Voor veel ondernemers zou ‘Personal Branding’ en ‘Corporate Branding’ dus verweven moeten zijn met elkaar. Zo creëer je fans van je bedrijf. Niemand is immers fan van een grijze muis, toch? Natuurlijk loop je daarmee het risico dat niet iedereen klant wil zijn van je bedrijf! Maar is op dit moment iedereen al klant van jouw bedrijf? Waarschijnlijk niet! Dat gaat ook nooit lukken. Niet iedereen drinkt Coca Cola, sommigen drinken namelijk liever Pepsi. Niet iedereen heeft een I-Phone, veel mensen hebben liever een Samsung. Etc.

Dit is nou de essentie van Social Selling. Mensen, door middel van Sociale Media, kennis laten maken met jou, als ondernemer, en jouw bedrijf. Authentiek zijn en jezelf laten zien. Niet alles natuurlijk, jij bepaalt de grens. Als het maar ‘echt’ is en niet bedacht. Daar prikken de meeste mensen namelijk al snel doorheen. Als je zegt dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, kies dan ook de juiste auto, scheidt je afval en zorg dat je zonnepanelen op je dak hebt liggen (bijvoorbeeld)…. Als jij humor belangrijk vindt, maak dan ook gebruik van humor in je content. Zo verzamel je mensen, en potentiële klanten om je heen (volgers) bij wie jouw verhaal resoneert, bij wie jouw verhaal aanspreekt. Zij zullen aan je denken op het moment dat ze jouw producten of diensten nodig hebben. Zij zullen ook minder ontvankelijk zijn voor een lagere prijs of aanbieding. Ik zou nooit een fles Pepsi kopen, ook al krijg ik de 2e er gratis bij!

Werkt Social Selling? Ja, absoluut, maar het is geen quick fix. Je moet volhouden en consistent zijn. Dan zal je merken dat na verloop van tijd het als een sneeuwbal gaat rollen!

Wil je meer weten? Plan dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek direct in mijn agenda door op deze zin te klikken.

Gerelateerde artikelen

Koert Verriet

#LetsConnect

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *